flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ФІНАНСУВАННЯ СУДОВОЇ ВЛАДИ

14 квітня 2023, 15:26

Провели чергове засідання робочої групи з питань належного фінансування судової влади в Україні

 

Щодо поточного стану фінансування

Для ДСА України цей стан наразі є незадовільним: на квітень поточного року налічується більше 300 млн. грн. кредиторської заборгованості, затверджений Мінфіном помісячний розподіл видатків у першій частині року не покриває навіть обов'язкові складові видатків ДСА.

Для виправлення ситуації ДСА звернулася до Міністерства фінансів України з проханням здійснити наближення помісячного розпису бюджетних видатків. Очікуємо на позитивну відповідь.

Позитивною залишається тенденція надходження судового збору в системі ДСА, що перевищує прогнозовані показники. У разі збереження такої тенденції, це потенційно дозволить в кінці року використати понадпрогнозавні надходження на часткове фінансування видатків судів.

Поточне фінансування Верховного Суду та ВАКС є задовільним: кредиторська заборгованість відсутня, заробітна плата сплачується своєчасно та в повному обсязі.

Незмінно низьким залишається рівень надходжень судового збору до Верховного Суду. Станом на 12 квітня було отримано лише 20% від прогнозованої на місяць суми.

 

Щодо виплати заборгованості співробітникам ССО

Не можна погодитися з позицією Мінфіну щодо даного питання.
Нагадуємо, що ССО це була єдиною структурою, яка не отримала додаткового фінансування у зв'язку з прийняттям Кабміном Постанови № 186 від 28.02.2022, що спричинило виникнення заборгованості зі сплати коштів, передбачених постановою.

Зараз же Мінфін пропонує здійснювати відповідні виплати виключно на підставі судових рішень, які очевидно будуть у всіх службовців ССО, зважаючи на ухвалення Верховним Судом рішення у зразковій справі з даного питання.

При цьому Міністерство пропонує здійснювати дані виплати за рахунок поточних коштів ДСА, хоча бюджет судової адміністрації не дозволяє цього зробити.
Заборгованість становить понад 1 млрд. грн., а після винесення судових рішень з урахуванням судового збору, виконавчого збору та витрат на правову допомогу дана сума майже подвоїться.

У зв'язку з цим напрацьовуємо відповідні пропозиції до Закону України "Про Державний бюджет України на 2023 рік".

Відеозапис засідання: https://youtu.be/GBRr1hVu5Fo