flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Цього тижня стежимо за справами проти основ національної безпеки та щодо порушення законів та звичаїв війни.

27 березня 2023, 11:21

В Одесі судитимуть заступника гендиректора Херсонської обласної дитячої лікарні Віктора Бурдовіцина. Його обвинувачують у державній зраді в умовах воєнного стану.
За даними слідства, у березні 2022 року Бурдовіцин добровільно погодився на співпрацю зі спецслужбами РФ та представниками окупаційної влади. Він нібито передав їм архів із особовими справами та медичними картками співробітників Нацполіції у Херсонській області, після чого військові рф розпочали обшуки.
Також, за версією слідства, обвинувачений забороняв вивозити для лікування онкохворих дітей на підконтрольні Україні території, натомість запевняв, що діти можуть бути “евакуйовані” лише до Криму чи до рф. Судитимуть Бурдовіцина заочно. За інформацією ЗМІ, він залишив Херсон під час відступу росіян. Наразі його місцеперебування невідоме.
Засідання у справі Бурдовіцина заплановане на 28 березня об 11:00 у Малиновському районному суді Одеси.
________________________________
У Вишгороді судитимуть російського сержанта Василя Полтініна. Його обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни.
За даними слідства, Полтінін у березні 2022 року в селі Катюжанка Вишгородського району проводив обшуки, аби знайти українських військових та правоохоронців. Він, йдеться у підозрі, ув’язнив у підвалі школи двох чоловіків, які служили в АТО.
російський військовий вимагав від полонених інформацію про розташування позицій ЗСУ, місцеперебування правоохоронців та колишніх атовців. Погрожував розстрілом за те, що чоловіки служили у 2014 році на сході України, відмовляв їм у наданні їжі та води. Свої дії обвинувачений пояснював “фільтраційними заходами”.
Засідання у справі Полтініна в порядку заочного слухання призначене на 29 березня о 14:30 у Вишгородському районному суді Київської області.
______________
В Одесі судитимуть ексочільника Миколаївської окружної прокуратури Геннадія Германа. Його обвинувачують у державній зраді в умовах воєнного стану.
Справу Германа для розгляду передали з Центрального районного суду Миколаєва до Приморського районного суду Одеси. Ексочільника Миколаївської окружної прокуратури обвинувачують у співпраці з російськими спецслужбами.
Засідання у його справі відвідують батьки бійців, які загинули в казармах у Миколаєві в березні 2022 року. Люди пов'язують смерть своїх рідних із ймовірною держзрадою експрокурора. Герман утримується під вартою в Одеському СІЗО. Запобіжний захід йому обрали без визначення розміру застави. Вину обвинувачений не визнає.
Засідання у справі Германа призначене на 29 березня о 13:00 у Приморському районному суді Одеси.
______________
Також цього тижня заплановані засідання у справах:
Сергій Дубінський http://surl.li/frvyp – Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області;
Чінгіс Дамбаєв https://cutt.ly/sByEVTW – Києво-Святошинський районний суд Київської області;
Максим Сулайндзюга, Раян Мадяєв, Олександр Борисов http://surl.li/frvzs – Макарівський районний суд Київської області;
Руслан Омаралінов http://surl.li/frvxx – Солом’янський районний суд Києва.